Friday 16 November 2012

ARTA CA TREND

Emma Hack, 

           De cativa ani, galeriile importante sunt prezente deja si in spatiul virtual, la fel si creatorii de moda sau artistii. Astfel, inca o data, arta evolueaza o data cu noile trenduri in materie de tehnologie, si acapareaza, incet, incet, tot mai multi adepti; 

         Artistii devin cunoscuti prin intermediul internetului, a site-urilor de socializare, unii starnesc reactii controversate prin modul de a-si face reclama – cum e si cazul unora dintre vedete. In spatele unui brand de succes stau niste oameni care urmaresc tendintele pietei, care preconizeaza dinainte ce vrea lumea sa vada sau pe ce ar trebui sa puna accent. 

Este epoca in care un artist trebuie sa caute tot timpul mijloace noi pentru a se face remarcat, nu doar prin metodele traditionale ; asemeni vedetelor, ca artist poti fi pe val azi, iar maine sa nu mai stie nimeni de tine. Din acest motiv, artistii, mai mult ca niciodata, trebuie sa creeze. Nu mai este la moda sa stai in fata sevaletului si sa creezi, de fapt, nu mai este de ajuns ; trebuie sa dai dovada de creativitate prin modul in care te faci cunoscut.  A fost perioada de inceput, in care toata lumea avea cont pe Second life, firme importante creandu-si nisa lor de clienti online ; galerii de arta si artisti isi prezinta lucrarile in spatiul virtual ; designeri si tot felul de firme isi creeaza reclame, virtuale si ele, si vand produse, imbracaminte si accesorii necesare avatarurilor.

Unii artisti, prin colaborarea cu diverse branduri, au devenit cunoscuti, insa o data cu ei, si brandul respectiv a avut recunoastere ca promotor al artei. Ca artist care a colaborat cu o casa de moda renumita (brandul Louis Vuiton), foarte cunoscut este Takashy Murakami (in expozitiile sale deschide si buticuri cu suveniruri (genti, breloguri, etc) Louis Vuitton, al carui design l-a creat el).



Takashy Murakami&Louis Vuitton, 

Aceste schimbari care coboara arta, la inceput, in strada, iar apoi ocupa si spatiul virtual s-au produs datorita faptului ca arta incepe sa se adreseze intregii lumi;  expozitiile de arta nu ar trebui sa se adreseze, doar artistilor ; acest lucru a fost determinat de cercul restrans al celor care intrau intr-o galerie, de obicei artisti; s-a ajuns la concluzia ca o expozitie trebuie sa determine un om care n-a intrat in viata sa intr-o galerie sa vina sa vada expozitia ; reclamele expozitiilor au inceput sa se adreseze intr-un mod mult mai creativ ca altadata  pentru a convinge omul sa cumpere.  Artistii  isi pot face reclama, (pe langa Fbk), si prin alte mijloace . 

Astazi oamenii sunt atacati cu fel si fel de reclame si evenimente pe Fbk, la care nu prea se duc, o parte din ei,  pentru ca nu au timp. Insa daca le-ar atrage atentia vreo una din ele (vorbesc din ipostaza unui simplu observator), mai mult ca sigur ca s-ar duce. 

         Ce anume ar determina un om care lucreaza toata saptamana iar vineri sau sambata seara sta acasa, sa se odihneasca, sa iasa din casa intr-un club sau intr-o cafenea ? In multe locuri publice (cafenele, etc) s-au facut astfel de spectacole; Multe cluburi/cafenele au inceput sa isi castige o noua categorie de clienti prin spectacole de teatru, cafenele literare, artisti care fac din pictura un show.


Jean Pierre Blanchard, Action painting, http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wAnlqtbyRgQ
Artistii au de castigat de pe urma acestor showuri nu doar pe moment, ci isi fac si reclama; isi invita, chiar, privitorii, la viitoarele expozitii. 

          Dintre artisti, nu toti ar avea poate curaj sa faca din procesul de a picta un show, dar sunt si care s-ar descurca de minune in acest rol si  le-ar face placere. 
De ce ar merge si la noi? daca a mers acolo nu era sigur ca ar merge si aici, insa localurile respective si-au atras o noua categorie de clienti, care de obicei nu prea merge prin cluburi ; pe mine un show de genul acesta  m-ar convinge sa iau parte la eveniment. 

Revenind la tema de la care am pornit, cred ca ceea ce determina arta sa se transforme, sa evolueze,  sunt, pe langa dorinta de a lucra, si banii. Un artist poate da nastere la trenduri, poate aduce, prin arta sa, oameni care vor cumpara toate produsele noi ale unui anumit brand/firma daca acel produs sau serviciu promoveaza arta. Cu atat mai mult cu cat privitorul ar simti ca patrunde in spatiul privat al artistului in timp ce picteaza, ar simti ca participa si el, efectiv, la procesul de creatie. 

1 comment:

  1. Jean Baptiste Camille Corot spunea :
    "Daca pictura este o nebunie , ea este o dulce nebunie , pe care oamenii ar trebui nu numai sa o ierte , da chiar sa o caute ."

    ReplyDelete

Consumul Online